Pressrelease: Premiär för ny uppstickare i livsmedelsindustrin

18 oktober gjorde Nordic Food Industry sin premiär på Svenska Mässan. I samarbete med RISE fylldes den teknikfokuserade uppstickarens scen med många spännande programpunkter riktade mot livsmedelsindustrin.   Nordic Food Industry är en helt ny mötesplats för livsmedelsindustrin som syftar till att stärka den svenska konkurrenskraften genom att synliggöra de idéer, lösningar och teknik som finns...

Schneider Electric är vinnare av Svenska Teknikpriset 2022

I samband med Scanautomatic, ProcessTeknik och Nordic Food Industry delas det prestigefyllda Svenska Teknikpriset ut. Priset, som uppmärksammar innovation inom industrin, är uppdelat i två delar - ett pris från juryn som plockades hem av Schneider Electric och ett från besökarna på mässorna. 2022:s vinnare av priset är Schneider Electric och besökarnas val Novotek som genom sina lösningar förb...

SISP (Swedish Incubators & Science Parks) utvecklar världens mest effektiva innovationsekosystem

På Nordic Food Industry kommer SISP och Ignite Sweden, som är en del av SISP, att boosta innovationshöjd i livsmedelsbranschen genom olika programpunkter. – Vi kommer att ge en bild av de utmaningar som finns i livsmedelskedjan när det kommer till innovation och även presentera en lösning. Vi måste använda och koppla samman de regionala resurser som finns i Sverige till nationell nivå. Vi jobba...

Blå mat i centrum på Nordic Food Industry

Stora som små företag och aktörer ställer om för att forma en mer hållbar produktion. Klimatfrågan är vår tids ödesfråga och har under de senare åren tagit en stor plats i samhällsdebatten. Och i skuggan av klimatfrågan händer otroligt mycket. Bland annat ett växande intresse för blå mat.  På Nordic Food Industry samlas hela livsmedelsindustrin för att belysa framsteg och utmaningar som bransch...

The protein revolution is here – made from thin air

At Nordic Food Industry, Petri Tervasmäki, Head of Bioprocess at Solar Foods, will take the stage to talk about Solein® - a protein made from thin air. Petri and his colleagues have begun the journey of separating protein production from agriculture. It is a new and revolutionized production enabling a more sustainable food industry.  – Our idea is based on disconnecting food production from a...

Vi tittar närmare på temat: Produktutveckling

På vägen mot en mer hållbar livsmedelsindustri är produktutvecklingen central. Och det händer minst sagt spännande saker på den fronten. Därför har den en självklar plats som ett av Nordic Food Industrys huvudteman. Hur ser framtidens mat ut? Temaförklaring Historiskt har livsmedelsindustrin stått för en stor del av växthusgasutsläppen och utöver det finns det stora utmaningar i den kosthållnin...

Innovation i praktiken på Nordic Food Industry

Ordet innovation är på hela livsmedelsindustrins läppar. Men det är först när man gör verklighet av innovation som den fyller sitt syfte. Maja Påhlman är chef för Innovation and Insights på Lantmännen Cerealia och kommer på Nordic Food Industry att hålla i seminariet Innovation i praktiken. Under den andra dagen av årets Nordic Food Industry hålls frukostseminarier, och först ut är Daniel Richa...

Innovationsledning på Nordic Food Industry

Daniel Richardsson är innovations- och processledare på RISE och han ska på Nordic Food Industry 2022 hålla ett seminarium om innovationsledning. Han är en av Sveriges förgrundsfigurer inom innovativa styrkebaserade arbetsmetoder. – Innovationsledning är ett viktigt...

Nordic Food industry presenterar Innovation Hub

2022 gör Nordic Food Industry premiär på Svenska Mässan och skapar en mötesplats för framtidens hållbara livsmedelsindustri. Ett ledande ord för Nordic Food Industry är innovation och det yttrar sig inom flera segment på mässan. Ett av dem är Innovation Hub - ett område där företag får möjligheten att träffa teknikdrivna startupbolag. Ignites matchmaking i samband med Nordic Food Industry Parall...

Vi tittar närmare på temat: Omställning och hållbara lösningar

Hela industrin befinner sig i en enorm omställning. Och livsmedelsindustrin är inget undantag. För att möta de enorma utmaningar som präglar livsmedelsindustrin krävs innovation och samverkan som driver utvecklingen framåt. I denna artikeln kastar vi ljus på ett av tre huvudteman på årets Nordic Food Industry: Omställning och hållbara lösningar. Temaförklaring Klimatfrågan är den mest avgörande...

Hållbar produktion på agendan när livsmedelsbranschen möts

Frågan kring att bli mer självförsörjande blir allt hetare inom industrin. Inte minst inom livsmedelsindustrin där stora omställningar nu görs, både för att öka sitt egenförsörjande men också för att agera mer hållbart. Atlas Copco Compressor, en av utställarna på Nordic Food Industry, utvecklar lösningar för att möta behovet av en mer hållbar livsmedelsproduktion. Atlas Copco Group är ett glo...

En imponerande lineup på Nordic Food Industry 2022

Nordic Food Industry gör sin efterlängtade premiär på Svenska mässan 18-20 oktober 2022. Och det med besked. Under mässan befinner sig ett flertal välrenommerade och värdefulla aktörer på plats - och dem presenterar vi här! Sweden Food ArenaPå Nordic Food Industry erbjuds livsmedelsindustr...

Vi tittar närmare på temat: Smart industri

Livsmedelsindustrin präglas av stora utmaningar, men framförallt enorma möjligheter. Hur morgondagens livsmedelsindustri ska se ut avgörs av nya innovationer, smarta och hållbara lösningar och gränsöverskridande samverkan. Vi vill i den här artikeln passa på att zooma in på ett av Nordic Food Industry:s huvudteman: Smart industri. Temaförklaring Vad innebär smart industri? I takt med att konkurr...

Sweden Food Arena möjliggör nya samarbeten på Nordic Food Industry

Marie Gidlund jobbar på Sweden Food Arena, Sveriges nationella arena för samverkan mellan livsmedelskedjans alla aktörer. Tillsammans med sin kollega Kerstin jobbar de för att bygga fler samarbeten kring innovation och forskning för att skapa en hållbar, innovativ och konkurrenskraftig livsmedelssektor. Sweden Food Arena innehar en självklar plats på Nordic Food Industry där de, som en spindel i n...

En mötesplats för gränsöverskridande samtal inom livsmedelsindustrin

Samtalet kring framtidens livsmedel har under de senaste åren fått en allt större plats. Såväl etablerade bolag inom livsmedelsindustrin som nya uppstickare konkurrerar om att erbjuda de allra mest hållbara och innovativa produkterna på marknaden. Nu får samtalet en helt egen arena i form av Nordic Food Industry, som arrangeras av Svenska Mässan i samarbete med RISE, Research Institutes of Sweden,...

Nordic Food Industry vill lyfta den svenska livsmedelsproduktionen

Livsmedel är Sveriges tredje största industrigren. Trots det har vi en självförsörjningsgrad på endast 50%. Svensk innovationsförmåga är i topp inom andra industrigrenar såsom stål, skog och fordonsindustri men rankas på plats 14 för livsmedelsindustrin. De förutsättningarna skapar ett behov av en gemensam mötesplats där en innovativ och hållbar livsmedelsproduktion står i centrum. Den mötesplatse...

AFRYs Future Food – en del av den gigantiska livsmedelsomställningen

Det multinationella bolaget AFRY har som mission att accelerera omställningen till ett mer hållbart samhälle. Som en del av AFRYs uppdrag finns Future Food, ett initiativ som stöttar livsmedelsföretag i jakten, och kapplöpningen, på nya lösningar för en mer hållbar livsmedelsindustri. En process där AFRYs insatser kommit att bli betydande. AFRY är ett design- och ingenjörsföretag med 17000 anst...

Fyra nya centrum för ett hållbart livsmedelssystem

Behovet att utveckla ett hållbart livsmedelssystem har funnits länge, och under Cororna-pandemin har fokus på livsmedelsindustrin blivit än mer tydlig. Helt plötsligt är det en bransch som är på allas läppar. Ett bevis på att det verkligen är nu det händer, är de fyra centrumbildningar som beviljades medel från forskningsrådet Formas i november. Under fyra år lägger man närmare 200 miljoner kro...

Vi måste lämna stuprörstänket

Livsmedelssektorn är en spännande bransch där väldigt mycket är ogjort. En undersökning av konsultföretaget Roland Berger från 2018 visar att när det gäller innovation i allmänhet ligger Sverige oftast i topp, men inom livsmedel kommer vi först på en 14:e plats. Det betyder att sektorn är en oslipad diamant med en enorm potential för att utvecklas till landets nya tillväxtnäring. Vi har stora mark...

Klimatet och hälsan blir vinnare när luft ersätter olja – i friterad mat

“Vill du ha luft- eller oljefriterade pommes frites?” Den frågan har du aldrig fått på en snabbmatsrestaurang. Men chansen är överhängande att du snart får den. För nu ökar efterfrågan på luftfriterad mat, speciellt i USA. Och det är Borås-företaget Eatgood som ligger bakom den nya trenden. Det är ingen nyhet att vi äter alltmer friterad mat, i synnerhet pommes frites. Men att utvinna, tr...

Smart förpackning ger fem gånger längre hållbarhet

Att minska det enorma matsvinnet är en nyckelfråga för hela samhället. Förpackningar som kan öka livslängden på butikshyllan är en del av lösningen. Samtidigt får inte smaken och näringsvärdet bli lidande. – Vi har en unik lösning för färdigmat, säger Michael Bogdanski, VD på innovativa förpackningsföretaget Micvac. Matlagningsprogrammen i TV drar miljonpublik och kokböcker säljs som aldrig för...

ABB: “Hoppa på digitaliseringståget!”

Livsmedelsindustrin står inför gigantiska utmaningar. Konsumenterna ställer allt högre krav. Samtidigt måste produktionen bli effektivare och lämna mindre klimatavtryck, säger Tomas Lagerberg, global teknikchef för livsmedel på ABB. Enligt honom finns bara en väg framåt: att öka digitaliseringsgraden. På Nordic Food Industry talar Tomas Lagerberg över temat Digitalization of the food & bev...

Så kan startup-samarbeten utveckla livsmedelsindustrin

Livsmedelsindustrin behöver hitta nya vägar för hållbar utveckling. Samarbeten med innovativa startups kan bidra till förnyelseprocessen. Ett sådant spännande case presenteras på Nordic Food Industry: en ny metod att, via en svampkultur, skapa protein ur industriavfall. Innovation och utveckling står i fokus på Nordic Food Industry  och speciellt under programpunkten Startups as one additiona...

Nu börjar förändringsresan!

– Vi har en lång förändringsresa framför oss. För att klara den måste vi börja samarbeta på ett nytt sätt. Det säger Anna-Karin Karlsson, ordförande i Livsmedelsföreningen. Att skapa en mötesplats där hela branschen kan samlas och diskutera gemensamma utmaningar ser hon som ett viktigt första steg. I och med premiären av Nordic Food Industry skapas just en sådan arena, dit alla sektorer inom ...

ÅF: “Livsmedelsindustrin är bara i början av den digitala omvandlingen”

Trenden är tydlig: konsumenterna kräver allt större transparens. Vad är det jag äter? Var kommer det från? Hur stora klimatutsläpp har det orsakat? Är det verkligen bra för min hälsa? – För att möta de växande behoven är nya digitala lösningar helt nödvändiga, säger Vi Nguyen, Business Designer på ÅF. Hon menar att livsmedelsindustrin bara är i början av den processen. I sitt seminarium The ...

RISE hittar ny potential i gamla grödor

Efterfrågan på växtbaserat protein är större än någonsin. Regnskogar skövlas för att odla sojabönor. Men i Sverige har odling av proteinrika grödor till veganska produkter varit begränsad. Fram till nu. – Vi har gjort spännande framsteg, säger Lina Svanberg, forskare på RISE, som presenterar nya rön på Nordic Food Industry. Andra innovationsdagen på Nordic Food Industry förläggs till RISE's f...

Interaktiva förpackningar – genombrott av BillerudKorsnäs

Snart kan vi ha självlysande förpackningar som talar eller vill kommunicera med oss på något annat sätt i affären. Ett viktigt steg mot att förverkliga förpackningars interaktivitet är ett batteri som klarar energiförsörjningen på ett enkelt, billigt och miljövänligt sätt. BillerudKorsnäs ligger i frontlinjen för denna utveckling.   BillerudKorsnäs fortsätter utvecklingen av pappersbatt...