Interaktiva förpackningar - genombrott av BillerudKorsnäs

Snart kan vi ha självlysande förpackningar som talar eller vill kommunicera med oss på något annat sätt i affären. Ett viktigt steg mot att förverkliga förpackningars interaktivitet är ett batteri som klarar energiförsörjningen på ett enkelt, billigt och miljövänligt sätt. BillerudKorsnäs ligger i frontlinjen för denna utveckling.

 

BillerudKorsnäs fortsätter utvecklingen av pappersbatteriet och har under våren genomfört världens första produktion på en pappersmaskin. Projektet är därmed ett steg närmare en kommersialisering av både små- och storskalig energilagring i ett pappersbatteri.

I ett samarbete med forskare på Uppsala Universitet har man tagit grundforskning vidare för att kunna använda vanliga pappersfibrer för tillverkning av batterier.

Den första produktionen har nu genomförts på en pappersmaskin. Detta har gjorts på pilotmaskinen FEX hos RISE, Research Institutes of Sweden, en fullskalig men smalbanig utvecklingsmaskin. Det är ett viktigt steg som bekräftar möjlighet till industriell produktion av elektrodmaterialet.

– Detta är ett stort steg för oss, eftersom vi ser ett provrörskoncept som nu kan köras på en pappersmaskin, säger Maria Strømme, Professor i nanoteknologi vid Institutionen för teknikvetenskaper, nanoteknologi och funktionella material vid Uppsala Universitet.

Batterimaterialet är nu klart för kommersiell testning. BillerudKorsnäs fortsätter arbetet med att identifiera möjliga partners inom energilagring och andra elektrokemiska applikationer. Nästa steg är ytterligare produktutveckling i egen regi och med partners, för produktion i industriell skala.

– Vi är glada över att vara med i projektet. Det har varit en intressant utmaning för oss som visar värdet av FEX-maskinen vid uppskalning av biobaserade koncept, säger Konstantin Sundin, Vice President Papermaking and Packaging vid RISE.

– Att kunna bekräfta funktionen av en pappersmaskin är en viktig milstolpe för produktion av den skogsbaserade pappersbatterielektroden. Pilotproduktionen bekräftar att vi kan producera materialet mycket effektivt och i stor skala, säger Lars Sandberg, Innovation Leader vid BillerudKorsnäs.

Det finns flera potentiella applikationer för pappersbatteriet. Ett är inom Internet of Packaging, det vill säga digitalisering av förpackningar. Intelligenta och aktiva förpackningar ger möjlighet till hållbara lösningar som skapar och skyddar produkter och dessutom erbjuder nya upplevelser för konsumenter. En annan applikation är storskalig och kostnadseffektiv energilagring inom området smarta elnät.

Källa: www.packnet.se