Utmaningarna är stora för livsmedelsindustrin, men möjligheterna ännu större – genom samverkan, utvecklingsvilja och smart omställning till framtida behov. Produktions- och förädlingskedjan behöver mötas såväl inom som mellan industrins näringar för att få mesta möjliga utväxling av nödvändiga satsningar och utvecklingsinitiativ. Det har efterfrågats en samlad mötesplats där näringsliv möter forskning och branschen som helhet kan dela insikter och provköra framtidsscenarion genom kreativa mötesformer, affärsutvecklande samtal och målstyrda aktiviteter.
För att bemöta utställarnas önskemål och marknadens stora intresse genomförs därför mässan Nordic Food Industry parallellt med Scanautomatic och ProcessTeknik, 18-20 oktober 2022 på Svenska Mässan i Göteborg.
Tillväxt och innovation
Nordic Food Industry vill tillsammans med livsmedelsindustrins aktörer medverka till att öka enskilda företags och därigenom branschens tillväxt, innovations- och konkurrenskraft. På Nordic Food Industry möts företrädare från näringsliv, forskning, akademi och politik.
Samling för omställning
Näringarna inom livsmedelsindustrin är påverkade av paradigmskiftet att gå från linjär produktion till cirkulära modeller. Förändringen kräver nya kompetenser som går på tvärs. Men för att förändringen verkligen ska hända behöver många sidor mötas, i nya cirklar och utifrån andra perspektiv. Kanske inte allra mest för att tänka nytt, utan för att få ännu bättre utväxling av de många lösningar som redan finns.
Deltagande näringar
Bageri- och mjölindustri
Slakterier och köttvaruindustri
Dryckesvaruindustri
Frukt-, bär- och grönsaksindustri
Olje- och fettvaruindustri
Fiskberedningsindustri
Mejeri- och glassindustrin
Kvarnprodukt- och stärkelseindustri
Övrig livsmedelsindustri
Prioriterade produktområden
Ingredienser/tillsatser
Komponenter, utrustning, tillbehör
Processteknik
Fyllnings- och förpackningsteknik
Förpackningsmaterial, förpackningar, förpackningshjälpmedel
Automation, databehandling, kontroll- och reglerteknik
Säkerhet, analys, kvalitetshantering
Driftsmaterial, miljöteknik, bioteknik
Underhåll och service
Hygien och rengöring
Kyl- och luftkonditioneringsteknik
Kvalitetssäkring/certifiering/spårbarhet
Återanvändning/återvinning
Förlag
Besökare
FoU
Kvalitetschefer
Hållbarhetschefer
Produktionschefer
Produktchefer
Förpackningsansvarig/-utvecklare
Inköpare
Tekniska chefer
Produktionstekniker
Underhållschefer
Logistikchefer
Livsmedelstekniker
Integratörer/maskinbyggare
Konsulter/Konstruktörer
Frågeställningarna som behöver svar:
Vad krävs för att Sverige skall bli en av världens främsta livsmedelsproducenter?
Hur påverkar den snabba teknikutvecklingen konkurrenskraften?
Var går brytpunkten för att satsa på ny alternativt konventionell teknik?
Hur kan svensk livsmedelsindustri nyttja och följa med i digitaliseringens och automationens trender för ökad produktionseffektivitet?
Hur når man en hållbar produktion med ökad produktivitet och kostnadsbesparingar?
Hur kan förädlingsgraden inom livsmedelsindustrin ökas?
Hur kan vi minska spillet av råvaror och bättre tillvarata biprodukter?
Hur energieffektiviserar vi våra produktionsanläggningar bäst?
Hur kan vi öka graden av fossilfri produktion?
Hur utvecklar vi smarta och hållbara förpackningslösningar som bidrar till mindre avfallsmängder och minskat matsvinn?
Vad krävs för att minska utsläpp från våra transporter?
Hur får vi till en hållbar logistik, ökad fyllnadsgrad, fler energieffektiva och miljövänliga fordon, miljöanpassade bränslen och körsätt?
UNDER ETT TAK
Svenska Mässan & Gothia Towers inrymmer hotell, restauranger, mötesrum och alla resurser du behöver.
KONFERENS
Vi skapar möten där det finns något extra i luften. Där stämningen är avslappnad, men ändå laddad och koncentrerad.
HOTELLRUM
Från prisvärd komfort till internationell lyxklass.
RESTAURANGER
På Gothia Towers har vi flera mycket populära restauranger.