RISE hittar ny potential i gamla grödor

Efterfrågan på växtbaserat protein är större än någonsin.
Regnskogar skövlas för att odla sojabönor. Men i Sverige har odling av proteinrika grödor till veganska produkter varit begränsad. Fram till nu.
– Vi har gjort spännande framsteg, säger Lina Svanberg, forskare på RISE, som presenterar nya rön på Nordic Food Industry.

Andra innovationsdagen på Nordic Food Industry förläggs till RISE’s forskningsanläggning vid Delsjön i Göteborg, inte långt ifrån Svenska Mässan.
Under förmiddagen presenteras ett antal seminarier som speglar olika aspekter i livsmedelsvärdekedjan: alltifrån teknikfrågor, produktutveckling, system- och hållbarhetsfrågor till innovativa enskilda projekt.
Passet avslutas med ett lunchmingel där det finns tid för enskilda samtal med forskare och experter på RISE.
En av dem är Lina Svanberg. I snart tre år har hon arbetat med ett projekt kring att utvinna protein och utveckla produkter från alternativa grödor.
Resultaten är lovande, vilket hon och en representant för Nordisk Råvara berättar mer om i seminariet Innovations through the value chain – new products from swedish lupins and faba beans.
– Vi har tittat på både nya och traditionella proteinkällor som man kan odla i Sverige i industriell skala, förklarar Lina.
I två grödor –iner och åkerbönor – fann man en intressant potential.
– Utifrån dessa har vi arbetat med att utveckla olika sorters produkter, bl a pasta, snacks och ett köttsubstitut.
Att sojaprotein inte ingått i studien beror på att sojabönor är svårodlade i Sverige. De måste importeras, i bästa fall från Sydeuropa eller från Brasilien där regnskogen undan för undan tvingas ge vika för enorma sojaodlingar.
Åkerbönor, däremot, har odlats länge i Sverige, mest till djurfoder. Medan de lupiner man forskar kring är inte den vilt växande arten längs våra vägkanter, utan söt- eller matlupiner som inte odlats tidigare på våra breddgrader.
– Vi ville alltså först ta reda på om lupinerna överhuvudtaget gick att odla i Sverige och har därför genomfört odlingsförsök under två säsonger i flera olika klimatzoner, från Skåne i söder till Västerbotten i norr.
Och det gick bra, visade det sig. Även om odlingssäsongen blev kortare, och skördarna mindre, på den nordligaste odlingsplatsen utanför Umeå.
Att få till de riktigt stora volymerna har varit en utmaning. Sommaren 2018 var ju till exempel extremt varm, vilket begränsade skörden och ledde till att nya typer av skadedjur angrep bl a åkerbönorna.
En annan utmaning under utvecklingsarbetet var att komma fram till vilka färdigprodukter de olika råvarorna lämpade sig bäst för.
– Åkerbönorna visade sig passa riktigt bra i snacks, medan lupinerna gör sig bättre i en pasta som då blir helt glutenfri, berättar Lina.
Råvarorna har under projektets gång också testats i storkök och skolmatsalar. Med positivt resultat. Lina Svanberg är optimist inför framtiden:
– Vi ser en otroligt stor efterfrågan på den här typen av vegetariska produkter, speciellt på svenskproducerat. Jag tror absolut att det vi och liknande projekt uppnått kan spela en viktig roll för en hållbar livsmedelsproduktion.

Nyheter från Nordic Food Industry »