Smart förpackning ger fem gånger längre hållbarhet

Att minska det enorma matsvinnet är en nyckelfråga för hela samhället. Förpackningar som kan öka livslängden på butikshyllan är en del av lösningen. Samtidigt får inte smaken och näringsvärdet bli lidande. – Vi har en unik lösning för färdigmat, säger Michael Bogdanski, VD på innovativa förpackningsföretaget Micvac.

Matlagningsprogrammen i TV drar miljonpublik och kokböcker säljs som aldrig förr. Men samtidigt slår försäljningen av färdigmat nya rekord.
– Det kan tyckas motsägelsefullt, men människor lagar inte mat lika ofta längre. Intresset finns där, men man har inte tid  man väljer att göra andra saker, konstaterar Michael Bogdanski.
– Därför ser vi hur efterfrågan på högkvalitativ färdigmat ökar dramatiskt. Konsumenterna vill ha kvalitet, men också bekväma lösningar.
Re-inventing the ready meal kallar han sitt seminarium på Nordic Food Industry, där han presenterar en ny lösning för ökad kvalitet och hållbarhet.
En av de största utmaningarna när det gäller kyld färdigmat är att den har en väldigt kort livslängd.
Resultatet är att en mängd mat går till spillo. Den utsorteras från butikshyllan eller rensas den ut ur kylskåpet och slängs i sophinken där hemma.
Många försök har gjorts att med olika metoder utöka hållbarheten, men ofta går det ut över kvaliteten.
Vid traditionell konservering steriliseras maten genom att kokas under lång tid och förlorar därmed i smakhöjd. En populär teknik är att använda kemiska tillsatser och gaser för att förlänga livslängden, vilket har andra nackdelar.
– Vad jag vill visa är hur avancerad teknologi kan lösa ett gammalt problem, säger Michael.
– I vårt företag har vi tagit fram en metod att förpacka och processa färdigmat så att hållbarheten förlängs från normala tio dagar till två månader i en kyldisk.
Metoden bygger på snabb pastörisering med ånga och mikrovågsteknik, vilket ger en dubbel effekt.
 Ta en rå potatis. Med den här tekniken kan vi koka den på sex minuter, sedan snabbt kyla ned och vakuumförpacka den. På så vis kan vi låsa in alla smakämnen och vitaminer samt bevara textur och färg.
Pastöriseringen dödar bakterier samtidigt som vakuummiljön förhindrar syreangrepp, vilket ökar hållbarheten avsevärt.
 Det här är inte raketforskning, men vi har på ett framgångsrikt sätt lyckats kombinera kända teknologier och på så sätt kunnat ta ett stort steg framåt.
Micvac, med huvudkontor i Mölndal, har lanserat tekniken med stor framgång. Den finns idag på marknaden i tolv länder.
 Intresset är enormt, vilket inte är så konstigt med tanke på att man på många håll arbetar aktivt för att minska matsvinnet, säger Michael Bogdanski.
 Att öka matens kvalitet och hållbarhet är ett väldigt bra sätt att göra det på.

Nyheter från Nordic Food Industry »